...

Vakantie Zweden tips

Alle tips voor een leuke rondreis in Zweden

In Zweden is zoveel te doen en te zien dat we hieronder een paar tips geven hoe je dit het beste kunt plannen zodat je optimaal geniet van dit prachtige land. Wat Zweden ook bijzonder maakt is de rust die je er ervaart. Tijdens het rondreizen met de auto of het wandelen in de natuur heb je alle ruimte en geniet je van het fascinerende landschap.

7 tips voor een rondreis naar Zweden

  1. Plan je reis van tevoren, zodat je zeker weet dat je de bezienswaardigheden en activiteiten wilt bezoeken die het meest interessant voor jou zijn.

  2. Zoek naar accommodatie buiten de steden, omdat dit vaak goedkoper is en je de kans biedt om de prachtige natuur van Zweden te bewonderen.

  3. Probeer lokale gerechten te eten en bezoek lokale markten en winkels om de Zweedse cultuur beter te leren kennen.

  4. Breng comfortabele wandelschoenen mee, omdat Zweden een land is met veel natuur en je zult waarschijnlijk veel wandelingen maken.

  5. Neem een kaart en een gids mee, zodat je je gemakkelijk kunt oriënteren en meer kunt leren over de bezienswaardigheden die je bezoekt.

  6. Vergeet niet om uw paspoort en andere belangrijke documenten mee te nemen, en zorg ervoor dat je de nodige vaccinaties en medicijnen hebt voordat u op reis gaat.

  7. Probeer ook om enkele lokale talen te leren, zoals Zweeds of Engels, omdat dit je kan helpen om gemakkelijker te communiceren met de lokale bevolking.

Elanden en rendieren spotten

Elanden en rendieren zijn overal in Zweden te zien, zolang er maar een bos is. Zuid-Zweden is geen goed gebied om deze prachtige dieren te spotten. Dit omdat er veel steden zijn en weinig natuur. In het Taalainmaa-gebied is het goed mogelijk dat je een eland of rendier in het wild tegenkomt. Tijdens de rondleidingen besteden de gidsen speciale aandacht aan de sporen: van voetafdrukken tot gekauwde schors. Een sneeuwschoenwandeling of huskysafari is dus dubbel zo leuk, want wie weet zie je wel een eland midden in het bos staan tijdens een van deze geweldige activiteiten! 

Aangezien elanden te vinden zijn ten noorden van Taalainmaa tot aan de grens van Noorwegen en Finland, is er geen specifieke plek om elanden en rendieren te vinden. Er zijn wel plaatsen waar je je kansen vergroot om ze te zien.

Cape Wild

Cape Wild eland- en rendierpark ligt in het hart van Zweeds Lapland, tien kilometer van Luleå. De vier elanden Zigge, Zebbe, Zaga en Udda en het rendier Sven wonen hier met hun zes vrouwen. Zowel elanden als rendieren zijn sociale wezens en hechten zich snel aan mensen. Daarom zijn de verzorgers van Cape Wild dagelijks bezig met het verzorgen en vermaken van de dieren. Ook als toerist kun je elanden en rendieren van dichtbij bewonderen. Met name Zigge, Zebbe en Zaga staan ​​open voor ontmoeting. Ze houden van appels, bananen en wortelen, dus wees voorbereid en maak er iets lekkers van. Ook praten de verzorgers met veel enthousiasme over de Scandinavische koning van het bos

eland-zweden
wilde-kudde-rendierne
leefgebied-dieren

De middernachtzon en het noorderlicht

De noordelijkste regio van Zweden, Zweeds Lapland, herbergt twee van de meest spectaculaire natuurfenomenen van Zweden. De middernachtzon met zijn mystieke licht en vurige kleuren aan de ene kant en de wervelende caleidoscoop van uniek noorderlicht aan de andere kant. Het maakt niet uit in welke tijd van het jaar je hier bent, het hoge noorden is een bezoek waard.

De gloed van de middernachtzon ontdekken

Hoewel je Zweden misschien niet meteen bovenaan je lijst met zonbestemmingen zet, is er  geen betere plek om volop van de vroege zomerzon te genieten. Waarom? Want in deze magische tijd van het jaar schijnt de zon 24 uur per dag in heel Noord-Zweden. 

Om de zon om middernacht te zien, moet je ver naar het noorden gaan – hoe verder naar het noorden, hoe beter. In Jokkmokk, gelegen ten noorden van de poolcirkel, is de middernachtzon 32 dagen achter elkaar te zien. En als je nog dichter naar de Noordpool gaat naar het charmante dorpje Abisko, kun je tot wel 55 dagen beleven waarin de zon nooit ondergaat. Wees gewaarschuwd dat blootstelling aan dit fenomeen je slaapcyclus kan  verstoren. 

De middernachtzon verdwijnt nooit helemaal; de zon gaat echter vrij laag onder en zweeft net boven de horizon. De zon hangt nu een paar uur tussen zonsondergang en zonsopgang en geeft een zachte gloed af: de droom van een fotograaf komt uit. Schimmige silhouetten tegen de achtergrond van de gouden lucht en de prachtige Zweedse natuur om je heen – dit is een ervaring die velen graag zouden willen meemaken. Van eind mei tot half juli schijnt de middernachtzon in Noord-Zweden.

Het noorderlicht in Zweden

Ben je niet op zoek naar de middernachtzon, dan is het noorderlicht (Norrsken) natuurlijk het perfecte excuus om Zweeds Lapland te bezoeken. Terwijl de aarde om de zon draait, maken eindeloze dagen plaats voor eindeloze nachten op de noordelijke breedtegraden van Zweden. Dit is de tijd van het jaar om het noorderlicht te zien – wanneer de zon niet boven de horizon staat. Dit betekent dat de slapeloze nachten van de zomer worden vervangen door lange donkere dagen. Een reden om te vroeg naar bed te gaan? Nooit! Poolnachten zijn magisch. 

Wanneer de zon achter de horizon verdwijnt, weerkaatst haar passieve licht tegen de glinsterende sneeuw en overspoelt de wereld met blauw. Maar blauw is niet de enige kleur die je op die lange winternachten zult zien. Het noorderlicht is een van ’s werelds meest ongelooflijke natuurverschijnselen en Noord-Zweden is een van de beste plekken om getuige te zijn van dit iconische natuurwonder. Strepen groen, rood en paars dansen door de nachtelijke hemel en creëren een adembenemend schouwspel dat zowel griezelig als betoverend mooi is.

Handige links

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.