Steden Noorwegen
De mooiste steden van Noorwegen
Van trendy steden tot sprankelende fjorden, het noorderlicht en afgelegen dorpjes boven de poolcirkel, Noorwegen is een langgerekt land vol bezienswaardigheden en activiteiten. Waar begin je? Om het meeste uit je vakantie te halen, raden we je aan een gebied of twee te kiezen om te verkennen. In deze gebieden liggen prachtige steden omringd met magische natuur landschappen.
Oslo
Oslo is de hoofdstad en grootste stad van Noorwegen. De stad ligt in het zuidoosten van Noorwegen, ten noorden van de Oslofjord. Dankzij deze fjord heeft Oslo een goede zeeverbinding, wat essentieel was voor de ontwikkeling van de stad. Hoewel Oslo vandaag de dag de belangrijkste stad van Noorwegen is, was dat niet altijd zo. In de 19e eeuw haalde Oslo de veel meer westelijke stad Bergen in als de meest invloedrijke en grootste stad van het land. Nu zijn de rollen veranderd. Oslo wordt een mooie en zeer levendige hoofdstad.
De geschiedenis van de stad
Oslo is al eeuwenlang een vrij bescheiden stad. Aan het begin van de 19e eeuw had Oslo nog geen tienduizend inwoners. Aan het begin van de 20e eeuw groeide Oslo plotseling aanzienlijk. Ineens had de stad meer dan honderdvijftigduizend inwoners. Een belangrijk moment was toen de stad in 1814 de hoofdstad van Noorwegen werd. Oslo heette toen nog Christiania. Vanaf dat moment groeide de bevolking en de omvang van Oslo aanzienlijk.
Een deel van de gebouwen die in de 19e eeuw zijn verwoest, is al gesloopt of zal in de nabije toekomst worden gesloopt. In de jaren tachtig begon Stockholm met een grootschalig stadsvernieuwingsproject genaamd “Fjord City”, waarbij het uitzicht op de stad vanaf het water radicaal veranderde. Het begon eerst met het Aker Brygge-project en werkte daarna aan het hele gebied rond het Centraal Station. Tjuvholmen heeft een complete transformatie ondergaan, terwijl Bjørvika momenteel gedeeltelijk is voltooid maar ook gedeeltelijk is geïnspecteerd door bouwkranen. Het barcodeproject en het ultramoderne operagebouw zijn goede voorbeelden van het nieuwe gezicht van Oslo.
Duurzame stad
De stad staat voor leefbaarheid en duurzaamheid. Dat zie je terug in de materialen waarmee straten en pleinen worden aangelegd en in de manier waarop mensen vooral het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer boven de auto willen stimuleren. Bij een bezoek aan Oslo heb je soms het idee dat er hier nog meer gefietst wordt dan in Amsterdam. Beetje bij beetje zorgen mensen ervoor dat de stad schoner, mooier en leefbaarder wordt. In 2018 kreeg Oslo een welverdiende erkenning van de populaire uitgever van reisgidsen Lonely Planet. Ze noemen Oslo dit jaar een van de tien beste steden ter wereld. De reden hiervoor is vooral de vernieuwende architectuur, must-see musea en vele mooie bars, bistro’s en cafés.
Een stad met veel culturen
Oslo is een succesvol voorbeeld van een multiculturele samenleving. Natuurlijk zijn daar ook problemen mee, maar op de een of andere manier zijn er veel minder problemen met immigranten of nakomelingen van immigranten. Discriminatie komt relatief weinig voor en meestal leven verschillende bevolkingsgroepen goed samen en heel goed naast elkaar.
Meer dan 30 procent van de inwoners van Oslo zijn immigranten van de eerste of tweede generatie. De meest vertegenwoordigde bevolkingsgroepen komen uit Pakistan, Polen, Somalië en buurland Zweden. Op het gebied van religie zie je nogal wat verschillende religies. Ongeveer de helft van de inwoners van Oslo is lid van de Kerk van Noorwegen. Deze evangelisch-lutherse denominatie was jarenlang de staatskerk onder de Noorse monarch. Sinds 2017 is de Kerk van Noorwegen een onafhankelijke rechtspersoon geworden. Het aandeel van andere christelijke religies en de islam is elk ongeveer tien procent. Meer dan een kwart van de inwoners van Oslo staat niet geregistreerd als vertegenwoordiger van welke religie dan ook.
"Vier weken met een caravan door Noorwegen gereisd. Wat een prachtig land, zoek niet naar mooie plekken, ontmoet ze al rijdend! De wegen zijn meestal goed, maar pas op in de avond/nacht, soms is het behoorlijk donker!! (zonder verlichting) De natuur... geweldig! Prachtige watervallen, ruig terrein, goed bereikbare gletsjers, fjorden, mooie dorpjes, vriendelijke mensen... Eten is duur, dus houd daar rekening mee! Ik zal zeker terugkomen!"
Bergen
Hoewel Bergen de op één na grootste stad van Noorwegen is, staat de stad bekend om zijn gezellige charme en dorpse sfeer. Huizen klampen zich vast aan de heuvels, oude houten architectuur en smalle straatjes vol gezellige cafés en winkeltjes.
De lijst met bezienswaardigheden in Bergen wordt steeds langer, dus zorg dat je genoeg tijd hebt. Populaire bezienswaardigheden zijn onder meer het UNESCO-werelderfgoed Bryggen Hansakai, de vismarkt, de berg Fløyen, het Bergen Aquarium en de KODE-kunstmusea en componistenhuizen.
10% van de bevolking van Bergen is student, dus er is altijd wat te doen. Ga naar een concert, geniet van een tentoonstelling of verwen jezelf door een bezoek te brengen aan de vele trendy winkels, bars en restaurants. In een stad tussen zeven bergen kun je gemakkelijk het stadsleven combineren met de geneugten van buitenactiviteiten. Bewonder Bergen vanaf de top van de berg Fløyen of de berg Ulriken, of ga naar de door UNESCO beschermde fjorden.
Trondheim
Trondheim, de op twee na grootste stad van Noorwegen, biedt vele bezienswaardigheden. De Nidaros-kathedraal bevindt zich in het centrum en is een must see. De geschiedenis van de kathedraal maakt het ook een populair en populair bedevaartsoord in Europa. De beroemdste musea in de stad zijn het Trondheim Art Museum, het National Museum of Decorative Arts and Design (Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum) en het aartsbisschoppelijk paleis (Erkebispegården). Een museum met een andere artistieke visie is Rockheim, het Noorse nationale museum voor Noorse pop- en rockmuziek.
In Trondheim studeren zo’n 10.000 studenten, dus er is altijd wel iets leuks te doen. Geniet van livemuziek of koopjes in de vele charmante winkeltjes in charmante buurten. Buiten het stadscentrum ligt Bymarka, een groot landelijk gebied waar je het hele jaar door prachtige wandelingen kunt maken en in de winter kunt skiën. Trondheim investeert zwaar in eten en drinken. Dit betekent eten gemaakt van lokale ingrediënten en lokaal gemaakte drankjes, dus je hebt alle gelegenheid om nieuwe smaken te proberen die je nergens anders vindt.
Handige links