...

Autorondreis Noorwegen

Noorwegen ontdekken met de auto

Met de auto door Noorwegen is een prachtige ervaring waarbij je langs alle natuurwonderen komt dat het land te bieden heeft. Met een autorondreis is het verstandig om vanaf ca. 20 mei op vakantie te gaan zodat alle wegen open zijn en je niet om hoeft te rijden. Als je ervoor kiest om een auto te huren in Noorwegen moet je minimaal 1 jaar in bezit zijn van je eigen rijbewijs. De minimumleeftijd om een auto te huren in Noorwegen is 19 jaar.

Een rondreis in Noorwegen

Noorwegen is niet te vergelijken met Zweedse wegen. Waar je in Zweden om de 10 bomen een bord met 80 km/u op kaarsrechte, brede en verlaten wegen zag, zijn deze borden op Noorse wegen niet altijd zichtbaar. De wegen kronkelen, klimmen, dalen en worden regelmatig erg smal. (Zeker als er een vrachtwagen of zo’n grote toeristenbus aankomt). Een rit van 100 km kan soms wel 1,5-2 uur duren. Dit betekent dat je je reis goed moet plannen en Google moet vertrouwen als het je een hele lange reistijd belooft. 

Aangezien je niet altijd topsnelheid kunt halen, zul je dit waarschijnlijk ook niet vaak willen. Zoals gezegd is het uitzicht regelmatig zo waanzinnig mooi dat je de auto waarschijnlijk met alle respect op de eerste beste parkeerplaats wilt parkeren om het uitzicht met de camera vast te leggen. 

De derde reden dat je langzamer gaat dan je denkt, is vanwege de je moet veel omwegen maken. Een dorp hemelsbreed 30 kilometer verderop kan over de weg 70 kilometer zijn, inclusief een veerboot over de fjord die maar één keer per uur vaart. Dus voordat je het weet, omdat je er echt uit moest om deze waterval te fotograferen, mis je de veerboot en moet je wachten op de volgende. Meestal geen schande, maar wel iets om rekening mee te houden tijdens je rondreis door Noorwegen. Wees dus niet te fanatiek. En hoe mooi de rit door Noorwegen ook is, we raden zeker aan om regelmatig uit deze auto te stappen en het land op een andere manier te leren kennen. Plan in plaats daarvan tijdens deze rondreis een kortere route en geniet van al het moois. Je kunt natuurlijk altijd een keer terugkomen om een ander gebied te ontdekken.

Populaire rondreizen Noorwegen

8-daagse-rondreis

8-daagse rondreis Noorwegen - Bergen en Fjorden

Deze korte maar complete roadtrip presenteert het meest schitterende deel van Noorwegen, de fjordenregio. Je ziet Hardangerfjord, Sognefjord en Aurlandsfjord, beide even indrukwekkend. Andere bezienswaardigheden zijn de stad Bergen, de toeristische stad Voss en de beroemde Flåmsbanen-spoorweg.

Te boeken bij:

dejongintra

€ 905,-

Noorwegen

noorwegen-15-daagse-rondreis

15-daagse rondreis - Weg van Noorwegen

Autorijden is een plezier op deze zeer veelzijdige rondreis door Noorwegen. Van oost naar west langs bergen, meren en historische steden. Je volgt de mooiste wegen van dit prachtige land. Van het ene luxe uitzicht naar het andere!

Te boeken bij:

€ 1346,-

Noorwegen

fjorden-tui-rondreis-fly-drive

10-daagse fly-drive - Het beste van de Fjorden

Puur natuur… dat is Noorwegen in twee woorden. Ga op ontdekkingsreis door indrukwekkende natuur. Prachtige watervallen, enorme fjorden en adembenemende uitzichten. Verken Lillehammer, gaststad van de Olympische Winterspelen van 1994. Ga na Lillehammer verder naar de Peer Gynt-regio van het Noorse sprookje.

Te boeken bij:

tui-logo

€ 1377,-

Noorwegen

De mooiste regio's van Noorwegen

Bij een autorondreis door Noorwegen is het belangrijk om je reis te beperken tot een duidelijk gebied of regio. Heel Noorwegen zien in 3 weken is simpelweg onmogelijk. Ook raden wij af om door de Nordkapp van Zweden te rijden om na 10 dagen weer terug te keren naar Nederland. Het land is zo ontzettend mooi, er is zoveel te zien: maak tijd vrij voor je rondreis en bezoek één regio.

Telemark

Een ander gebied van Noorwegen dat vaak over het hoofd wordt gezien, provincie Telemark. Het is jammer, want het is echt een juweeltje dat je gezien moet hebben. Wederom geen grote bergen in het noorden, maar een veel gevarieerder landschap en prachtige grote meren om je over te verwonderen.
Het gebied staat vol met prachtige “topturers”, wandelingen die naar de top van de heuvel gaan. Omdat de bergen hier “kleiner” zijn, ben je vanuit het dal vaak in 2-3 uur bij de boomgrens. De wandelingen zijn daardoor misschien wel afwisselender dan in de bergen van de nationale parken, waar je óf in het dal óf boven de boomgrens bent. Je vindt deze topturer bij het plaatselijke toeristeninformatiepunt. Het Telemark-gebied heeft ook een breed scala aan culturele aanbiedingen. Neem bijvoorbeeld een bezoek aan het Morgedal Ski Museum of maak een boottocht op het Telemarkkanaal.

Kristiansand

Dit deel van Noorwegen wordt vaak over het hoofd gezien. Het is natuurlijk niet zo spectaculair als de fjorden in het westen of de machtige Jotunheimen-bergen, maar heel mooi is het zeker. In de zomer is het ook mooier weer en is het het minst ver van Nederland. Dus zeker als je met kinderen een rondreis maakt een heel mooi gebied.

De Nationale parken

Tot slot kent Zuid-Noorwegen natuurlijk bekende nationale parken als Jotunheimen, Jostedalsbreen, Rondane, Hardangervidda en Dovrefjell. Het is een regio met grote bergen, gletsjers en vlaktes.  Zorg dat je altijd goed voorbereid en eventueel onder begeleiding van een goede gids deze bergen in trekt. In de bergen kan het weer snel omslaan en kan een leuke dagtocht ineens omslaan in een overlevingssituatie. 

Hier vind je ook de hoogste berg van Noorwegen: Galdhøpiggen. Voor de sportievelingen onder ons is het beklimmen van deze berg, inclusief het oversteken van de gletsjer, zeker een aanrader. Maar doe het altijd onder begeleiding van een gids. Vooral het oversteken van de gletsjer valt niet mee. De scheuren kunnen kilometers diep zijn en door de mist kun je verdwalen in de witte wereld.

Populaire activiteiten in Noorwegen

Winterbanden in Noorwegen

Het gebruik van winterbanden is niet verplicht voor personenauto’s met een toegestaan ​​totaalgewicht van 3500 kg, maar de bestuurder moet er wel voor zorgen dat zijn auto is uitgerust met banden met voldoende grip op het wegdek in winterse omstandigheden. Daarom wordt het ten zeerste aanbevolen om tijdens het winterseizoen winterbanden (of opgepompte banden) te gebruiken op  Noorse wegen. Als er winterbanden worden gebruikt, moeten deze op alle wielen worden gemonteerd. 

De groefdiepte van winterbanden is minimaal 3 mm. De minimale opbouwdiepte van 3 mm geldt ook voor campers met een maximaal toelaatbaar gewicht van meer dan 3500 kg (tot 7500 kg).

Gebruik van sneeuwkettingen

Verplicht bij winterse omstandigheden – bestuurders moeten sneeuwkettingen  monteren als ze op met sneeuw of ijs bedekte wegen willen rijden, tenzij ze op winterbanden rijden. Daarom is het aan te raden om buiten het zomerseizoen altijd sneeuwkettingen in de auto te bewaren. 

Opmerking: Van 1 november t/m de eerste zondag na Pasen geldt de minimale groefdiepte van 3 mm ook voor zomerbanden.

Noord-Noorwegen

Dan is er natuurlijk het land van rendieren, sprinkhanen en noorderlicht: Noord-Noorwegen. Een gebied waar u zeker een excursie doorheen moet plannen. Maar zoals eerder gezegd, probeer Zuid-Noorwegen niet te combineren met Noord-Noorwegen in één reis.
Kies hier een goede reis voor een rondreis door Noord-Noorwegen. Het is niet zomaar om de hoek, en als je besluit een rondreis door Noorwegen te maken, moet je daar echt minimaal 5 weken (of meer) voor uittrekken.

Veel vakantiegangers met Nordkappi op hun lijstje kiezen er vaak voor om door Zweden te reizen. Denk aan een korte week erg saai autorijden. Zweden is een prachtig land, maar niet bepaald het meest auto-geïnspireerde land. Je hebt als het ware duizend bomen gezien. (Maar het is waar, die eerste rendieren op weg naar Lapland zijn nog steeds magisch). Kiezen voor een vliegtuig met huurauto naar Noord-Noorwegen is dus ook een goede keuze. Zo bent u in 1 dag in het bestemmingsgebied en geniet u van een complete vakantie om te genieten van al het moois.

Mooie gebieden in Noord-Noorwegen zijn natuurlijk de Lofoten, Bodø en natuurlijk Trondheim, de hoofdstad van de Vikingen. Hoewel de Noordkaap op de bucketlist van veel mensen staat, wordt de plek over het algemeen als een teleurstelling beschouwd. Noorwegen is elders veel mooier en het is de reis zelf die de reis naar het noordelijkste puntje zo memorabel maakt.

Handige links

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.