...

IJsland vakantie tips

Tips voor tijdens de rondreis in IJsland

IJsland is een land van vuur en ijs en tijdens de rondreis maak je beide elementen van dichtbij mee. Op dit relatief kleine eiland vind je de ene natuurlijke bezienswaardigheid na de andere, waaronder betoverende watervallen, Europa’s grootste gletsjer en geisers die meters kokend water  de lucht in spuiten. Zo divers als de landschappen zijn, zo divers als het weer. Maar maak je geen zorgen, want zoals ze in IJsland zeggen; “Als het weer je niet bevalt, wacht dan 5 minuten.” Hier loop je langs zwarte vulkanische stranden, bewonder je het noorderlicht  en geniet je van natuurlijke warmwaterbronnen. In IJsland heb je meerdere keren per dag het gevoel  dat je op een andere planeet bent beland.

Ontdek de natuur van IJsland

IJsland zit vol met unieke plekken waar je eenzaamheid en volledige stilte kunt vinden. Als je besluit verder te gaan dan de meest populaire toeristische bestemmingen, zul je zeker een sublieme ontmoeting met de ware geest van het land ervaren. Verken de Oostfjorden en Westfjorden, de oudste landmassa’s van IJsland. Oude vissersdorpen, adembenemende berglandschappen en talloze wandelpaden wachten op reizigers die op zoek zijn naar een authentieke reiservaring in Oostfjorden en Westfjorden.

IJslandse Hooglanden

Je moet ook het prachtige binnenland van IJsland verkennen, bekend als de IJslandse Hooglanden. De hooglanden beslaan meer dan de helft van het land en bevatten veel van de meest sublieme landschappen van IJsland. Daar vindt u de meeste van de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden van IJsland. De IJslandse hooglanden zijn een onbewoond natuurgebied ver van menselijke bewoning. Deze ongerepte natuur biedt de mogelijkheid om verbinding te maken met de natuur op een niveau dat slechts op enkele uitzonderlijke plekken op deze planeet kan worden ervaren. Een reis naar de hooglanden haalt je weg van de drukte. Bereid je reis daarom altijd goed voor of maak een Highland Tour met een ervaren gids. 

Denk aan de natuur en het milieu

Je moet begrijpen dat de IJslandse wildernis zowel mooi als kwetsbaar is. Door de grote hoeveelheid vulkanische as is de bodem zeer delicaat en gevoelig voor erosie. Nu steeds meer bezoekers naar IJsland komen om de  wildernis te verkennen, staan veel gebieden onder ongekende druk. Help de delicate omgeving te beschermen, altijd rekening houdend met de delicate flora van ons eiland, waar je ook bent. De wildernis van IJsland is uniek omdat het grotendeels ongerept is. Als IJslanders en gasten is het onze plicht om ons best te doen om dat zo te houden. Wijk niet af van de wandelpaden. Vergeet ook niet dat off-road rijden in IJsland illegaal is en kan leiden tot boetes of gevangenisstraf. Dit komt omdat off-road rijden waarschijnlijk bodemaantasting veroorzaakt en dus onherstelbare schade toebrengt aan het gevoelige milieu.

Studlagil
Studlagil
ijslands-paard
IJslands paard
ijslandse-waterval
IJslandse waterval

Golden Circle

De Golden Circle, een route van ongeveer 300 km langs drie van de populairste attracties van IJsland: Þingvellir, Gullfoss en Geysir. De route ligt relatief dicht bij Reykjavík en is daarom voor veel bezoekers vaak de eerste kennismaking met de prachtige natuur van IJsland. Golden Circle is ook ideaal voor mensen die een korte rondreis door IJsland doen. Natuurlijk zijn er nog meer spannende plekken op of nabij de route die zeker de moeite waard zijn. Een populaire stop is het helderblauwe kratermeer Kerið op de weg tussen Reykjavík en Gullfoss. Of Faxi, een waterval van 100 m breed en 7 m hoog in de Tungufljót-rivier. Natuurlijk zijn er onderweg nog veel meer mooie stops. De hele route kan zonder tussenstops in ongeveer 3 uur worden afgelegd.

F-wegen IJsland

Hoewel een deel van de unieke schoonheid van IJsland vanaf de ringweg te zien is, is er nog veel meer verborgen in de woestijnachtige hooglanden van het centrum van het land. Om naar de hooglanden van IJsland te rijden, moet je de F-weg of de bergweg gebruiken. 

F-wegen in IJsland zijn ruige en onverharde wegen die alleen toegankelijk zijn voor 4×4-voertuigen. De kwaliteit van de wegen kan sterk variëren en vele zijn kapot.

Tijdens een rondreis naar IJsland kun je rivieren oversteken, over lavavelden springen, nerveus door het zand rijden en een aantal fantastische plekken bezoeken. Je ontdekt torenhoge vulkanen omgeven door uitgestrekte open vlaktes; uitgestrekte caldera-systemen in de middle of nowhere; en warmwaterbronnen en watervallen naast enorme ravijnen.

Handige links

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.