...

Autorondreis IJsland

IJsland ontdekken tijdens een autorondreis

Een rondreis in IJsland is de perfecte manier om dit prachtige land te ontdekken. Onderweg is er voldoende tijd voor korte wandelingen, fotostops, winkelen of gewoon rustig genieten van een bijzondere plek. IJsland kenmerkt zich door zijn wilde natuur, bijzondere natuurverschijnselen en weidse landschappen. Geen enkele bestemming is zo divers en de afstanden op een rondreis door IJsland zijn nooit lang.

De natuur van IJsland

In het geval van IJsland valt de afwezigheid van bomen op. Iets meer dan 1% van IJsland is bedekt met bos. De enige bomen die je tegenkomt zijn dwergwilgen, naaldbomen en struikgewas. Omdat het grootste deel van het land bestaat uit stenen, rotsen en ruige landschappen, komen mossen en grassen veel voor. Ook zijn de dieren op IJsland erg bijzonder. De rode vos is het enige inheemse zoogdier van IJsland. Immigranten brachten schapen, koeien, varkens, paarden en pluimvee mee. Muizen, ratten, nertsen en konijnen kwamen meestal per ongeluk het land binnen. Rendieren werden geïntroduceerd in de 18e eeuw en er leven momenteel ongeveer 3.000 rendieren op het eiland. Vooral in het noordoosten van Vatnajökull zijn er nog grote kuddes te vinden.

Reptielen, amfibieën en mieren komen niet voor op IJsland. Vooral bij moerassen en meren zul je muggen en kleine vliegjes zien. Mývatn (letterlijk muggenmeer) staat bekend om de vele muggen die bij kalm weer verschijnen. Gelukkig steken ze niet. De schone en heldere wateren in en rond IJsland zitten vol met vissen zoals zalm, forel, bot en kabeljauw.  IJsland kent talloze vogels en vogelsoorten: veel eenden en ganzen, maar ook zeevogels, steltlopers en zeldzame roofvogels. Broederaarden komen veel voor op zuidelijke rotsachtige kusten. 

Er leven 17 verschillende walvissoorten in de IJslandse wateren. In de zomer werden tot 1986 grote aantallen walvissen gevangen. Inmiddels worden verschillende soorten niet meer met uitsterven bedreigd. Je kunt de walvissen zelf zien omdat er vanuit Reykjavík en Husavík verschillende tours worden georganiseerd om ze te ontdekken.

Populaire rondreizen IJsland

8-daagse-winterrondreis-ijsland

8-daagse winterrondreis IJsland - IJskoud het beste

In het buitenaardse IJsland vecht de ijskoude winter tegen de explosieve hitte van de aarde. Ga in een landschap vol littekens van geologisch geweld op zoek naar het noorderlicht, kijk uit op de gletsjers en verken de natuurpracht in de Golden Circle regio. 

Te boeken bij:

anwb-logo

€ 1112,-

IJsland

15-daagse-fly-and-drive-ijsland

15-daagse fly-drive IJsland

IJsland is het land van vulkanen, geisers en watervallen. Tijdens deze bijzondere rondreis ontdek je IJsland op eigen tempo en geniet je van al het moois dat dit land je te bieden heeft.

Te boeken bij:

€ 1834,-

IJsland

12-daagse-fly-drive-ijsland

12-daagse fly-drive - Het beste van IJsland

erken het beste van IJsland. Deze klassieke route in IJsland laat je uitgebreid kennismaken met dit veelzijdige land. Vanaf de ‘Ringroad’ rijd je naar highlights als Geysir, de Seljalandsfoss, het indrukwekkende Jokulsarlon gletsjermeer en het prachtige Snaefellsnes schiereiland.

Te boeken bij:

€ 2000,-

IJsland

De Golden Circle route

De Gouden Cirkel van IJsland is een route die veel bezoekers nemen als ze naar IJsland reizen. Dit is een populaire route van zo’n 300 kilometer die, zoals de naam al doet vermoeden, een prachtig circuit volgt met een aantal indrukwekkende hoogtepunten: prachtige watervallen, uitgestrekte landschappen, Reykjavik, indrukwekkende geisers en warmwaterbronnen (The Blue Lagoon!). Dit zijn enkele bezienswaardigheden die je tegenkomt op je weg door de Golden Circle van IJsland. Veel reizigers bezoeken deze route binnen 1 dag. Je kunt er echter ook voor kiezen om dit iets op te rekken.

De Diamond Circle route

Minder bekend dan de Golden Circle, maar net zo geweldig is de Diamond Circle. In 1994 kwamen enkele lokale bewoners van Húsavík op het idee om een ​​noordelijk alternatief voor de Golden Circle te creëren. Later in 2020 werd de Golden Circle gelanceerd om meer toeristen aan te moedigen Noord-IJsland te bezoeken. Deze route van ongeveer 260 kilometer voert je langs 5 ​​hoogtepunten: Goðafoss, Mývatn, Dettifoss, Ásbyrgi en Húsavík. Natuurlijk zijn er onderweg nog veel meer mooie stops. De Diamond Circle kan vaak alleen in de zomer worden gereden, omdat de weg naar Dettifoss in de winter onregelmatig sneeuwvrij wordt gemaakt.

Korte rondreis door IJsland

Je hebt weinig tijd en je kiest voor een korte rondreis door IJsland? Dan mag je Snaefellsnes National Park niet missen. Klein-IJsland wordt het natuurreservaat ook wel genoemd. En dat komt omdat je hier zeekliffen en gletsjers vindt, maar ook vulkanen en vissersdorpjes. Net als de rest van het eiland. De bijnaam is dus meer dan terecht. Ruil je huurauto in voor een paar goede wandelschoenen in Snaefellsnes National Park en wandel over de grillige kliffen van Hellnar. Niet alleen indrukwekkend, maar ook milieubewust. Pas echter op voor vallende rotsblokken; Moeder Natuur is onvoorspelbaar.

Populaire activiteiten in IJsland

Winterbanden in IJsland

Winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden. In plaats van winterbanden zijn spijkerbanden of sneeuwkettingen toegestaan ​(van 1 november tot 15 april bij winterse omstandigheden) zolang deze het wegdek niet beschadigen

De wintervakantieperiode duurt ongeveer van  1 november tot 15 april. De exacte data kunnen echter van jaar tot jaar variëren, afhankelijk van de weersomstandigheden. Indien winterbanden worden gebruikt, moeten deze op alle wielen worden gemonteerd. De minimale groefdiepte van de banden is 3 mm. ANWB adviseert het gebruik van banden met het sneeuwvloksymbool (3PMSF).

Gebruik van sneeuwkettingen

Het gebruik van sneeuwkettingen is toegestaan ​​van 1 november tot 15 april. Op wegen bedekt met sneeuw of ijs. Buiten deze tijd is het gebruik van sneeuwkettingen verboden (behalve wanneer de weg bedekt is met sneeuw of ijs). Het gebruik van sneeuwkettingen is altijd verboden als deze het wegdek beschadigen.

Handige links

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.