...

Tips Finland

Tips en inspiratie voor een rondreis in Finland

Ontdek de rijke natuur dat bestaat uit natuurparken, uitgestrekte stranden en gletsjers. Bekijk wat de beste reistijd is om het noorderlicht te bekijken en wissel de natuur af met een moderne stad als Helsinki. Bekijk hier alle tips voor een rondreis in Finland zoals het sleeën achter husky’s en tour in het Finse Salla.

Wat mag je niet missen in Finland

Bewonder het magische noorderlicht van Fins Lapland en bezoek de hoofdstad Helsinki-kathedraal. Voel de winterkou in het sneeuwkasteel van Kemi en leer het Sami-volk kennen in het stadje Inari. Dit zijn de meest bijzondere bezienswaardigheden in Finland.
Finland ligt in Noord-Europa en grenst aan Rusland, Noorwegen en Zweden. Verken in de zomer de eilanden van het Archipelago National Park in het zuiden en beleef midzomerfeesten boven de poolcirkel. Bezoek in de winter de Kerstman in Rovaniemi en warm je op in de Finse sauna van Levi Ski Center. Dit zijn de meest bijzondere bezienswaardigheden in Finland.

Archipelago National Park

De labyrintische Archipelzee, voor de kust van Zuidwest-Finland, heeft meer eilanden dan enige andere archipel ter wereld. Het is ook beschreven als de mooiste archipel ter wereld. De archipel varieert van grotere eilanden met rustieke weiden en levendige dorpen tot wilde en winderige rotseilandjes. Geregelde veerdiensten brengen het hele jaar lokale bewoners en toeristen naar de hoofdeilanden.

Geniet van het landschap van de archipel en cultuur door te zeilen, te kanoën of deel te nemen aan een vrijwilligersactiviteit. Het belang van reizen wordt in de archipel benadrukt vanwege de lange afstanden van het ene uiteinde van het park naar het andere. De bezoekers kunnen de eilanden bereiken met hun eigen boot, een taxiboot of de veerdiensten die het hele jaar door beschikbaar zijn.

Rokua_Nationalpark_lenkkeilijä
Teijo_Nationalpark
Leivonmäki_Nationalpark_Haapasuo

Aurora Borealis (het noorderlicht)

Een bijzondere attractie in Finland is de Aurora Borealis, beter bekend als het noorderlicht. Een indrukwekkend natuurverschijnsel van felgroen en blauwviolet licht, waar Finnen nooit moe van worden. De dansende vlekken van gekleurd licht worden gecreëerd door zonlicht  in de atmosfeer  na een botsing met een sterk magnetisch veld. En zo’n veld is  in de lucht boven Noord-Finland. 

Tijdens de wintermaanden (september tot april), wanneer het het donkerst is, heb je de meeste kans om het noorderlicht te zien bij een heldere hemel. Kijk naar de sterrenhemel midden in het uitgestrekte besneeuwde landschap en wacht op dit wonderbaarlijke natuurverschijnsel. Heb je geluk? Dan zie je een ongelooflijke lichtshow die de lucht in vuur en vlam zet. Een van de beste plekken om het noorderlicht  te zien is aan de oevers van Ounasjoki achter het Arktikum Museum in  Rovaniemi.

Fins Lapland ontdekken met husky's

Absoluut een van de vele bucketlists: Huskysafari in Lapland. En niet voor niets, want we kunnen bevestigen dat veel reizigers huskysleeën als het absolute hoogtepunt van hun vakantie in Fins en Zweeds Lapland beschouwen. Huskies hebben een ongekend uithoudingsvermogen en werden daarom in de oudheid gebruikt om sleeën te trekken en als transportmiddel. De Husky slee wordt nog steeds gebruikt als praktisch transport met de zogenaamde musher. Ook lange afstanden lopen. Het team dat als eerste over de finish komt, wint. 

Vandaag de dag gaan reizigers naar Lapland om hun huskysafari-wens te vervullen. Vroeger was dit anders en hoefde je niet het vliegtuig in te stappen. Soms werden deze reizen zelfs in Nederland georganiseerd. Juist, in Overijssel, maar dat kon alleen bij temperaturen onder de -15ºC. Temperaturen die we in Nederland en België niet meer zo vaak meemaken.

Handige links

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.