...

Steden Finland

Helsinki, Kittilä en Turku

Dit zijn de mooiste steden van Finland. Helsinki is de hoofdstad van het land en trekt ook de meeste toeristen. De stad beschikt over allerlei bezienswaardigheden en tours. Kittilä ligt in het uiterste noorden waar je eindeloos sneeuw tegen zult komen. Turku is de oudste stad van het land en dit geeft de stand een unieke flair. Ontdek dit diverse land en boek nu een rondreis!

De mooiste steden van Finland

Ontdek de wonderen van de moderniteit en architectuur in Helsinki. Bezoek Rauma en Porvoo om de meest kleurrijke houten huizen te zien. Schud de kerstman de hand in Rovaniemi en ontdek de wereld van het Saariselkä Sami-volk.

De meeste toeristen komen naar Finland voor de natuur en natuurlijke fenomenen. Het is eerlijk om te zeggen dat de charme van veel steden ook ligt in de nabijheid van de natuur. Niet elke stad is zo charmant om te bezoeken, maar de ligging tussen meren (Kuopio, Jyväskylä) of op duizenden eilanden (Turu, Vaasa) maakt ze aantrekkelijk als stad om te overnachten of om te bezoeken. Daarnaast maak je in veel steden kennis met typisch Finse tradities of vieringen. Bekijk de Wereldkampioenschappen luchtgitaar in Oulu. Of kijk hoe wereldrecords worden verbroken in het kasteelstadje Savonlinna.

Helsinki

Helsinki staat vol met moderne architectuur vermengd met andere stijlelementen. Sommige gebieden bestaan ​​bijvoorbeeld voornamelijk uit Art Nouveau-gebouwen, een bouwstijl wat zich kenmerkt met een asymmetrisch, rankachtig lijnenspel in een golvend bewegingsritme. De stad is grotendeels gebouwd op onregelmatig gevormde eilanden, wat de stad een andere structuur geeft. Er zijn verschillende havens, er is  geen echte ringweg en er zijn veel bruggen in Helsinki. Het centrum van de stad is vrij beperkt, er liggen enkele cultureel en recreatief belangrijke gebouwen buiten het centrum. Tegenwoordig is Helsinki een stad met een hoge levensstandaard. Finnen lopen voor op de rest van Europa op veel gebieden, zoals technologie, maar ook onderwijs, gezondheidszorg en wetgeving.

Katajanokka-Helsinki
Katajanokka Helsinki
Eiland-sumenlinna
Suomenlinna eiland
Kauppatori-markt
Kauppatori markt

Een verrassende stad

Helsinki is vrij groot maar zelden te druk. De bewoners zijn oprecht, vriendelijk en geven een zeer aangename sfeer in de stad. Je zult je geen moment ongemakkelijk of onveilig gevoeld in de stad. En het feit dat Helsinki een beetje anders is dan wat je gewend bent bij Europese steden, maakt het een bijzonder interessant, ontspannend bezoek. Als wij één “nadeel” moesten verzinnen zou het de prijs zijn. Als je op vakantie bent op Ibiza, betaal je meer voor een cocktail dan in Helsinki, en  als je goed kijkt zijn de hotelkamerprijzen helemaal niet slecht. Ja, het eten is wat duurder dan wat je in Nederland gewend bent. Maar als je eerlijk kijkt naar wat je extra betaalt in vergelijking met elders, zul je zien dat het niet zo slecht is in je totale vakantiebudget. Laat je door niets tegenhouden en plan een rondreis naar Finland en ontdek Helsinki! Je zult er geen spijt van krijgen.

Eilandengroep Suomenlinna

Voordat je vanuit de Finse Golf naar Helsinki komt, passeer je Suomenlinna. Deze eilandengroep is dan ook jarenlang een belangrijk militair fort geweest voor de Finnen. Van daaruit was het mogelijk om ongewenste gasten weg te houden van Helsinki. De wortels van de hier gelegen militaire basis gaan terug tot 1748, toen de zwaarbewapende militaire basis werd gebouwd. Het doel was in de eerste plaats om de Russen indien nodig te verdrijven. Tot 1978 waren er soldaten. Niet altijd Finse soldaten, want in de 19e eeuw regeerden de Russen 6 jaar over Suomenlinna. Tegenwoordig is Suomenlinna een belangrijke toeristische bestemming. Dit is mede te danken aan het feit dat Kasteel Suomenlinna op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Sindsdien reisde elke dag een groot aantal toeristen van Helsinki naar de veerhaven van Suomenlinna. Suomenlinna is eigenlijk één groot openluchtmuseum. Het is fijn dat er in Suomenlinna geen verkeer met verbrandingsmotoren is.

Marktplein Kauppatori

Kauppatori is een van de belangrijkste plaatsen in Helsinki. De lokale naam van de markt is Kauppatori. De zuidkant van het plein ligt aan het water, de noordkant staat vol met prachtige gebouwen die de Markt zijn gezicht geven. Het brede stadhuis van Helsinki is prachtig zichtbaar met de Zweedse ambassade ernaast aan de rechterkant. Zweden heeft de bijzondere ligging van dit diplomatieke kantoor te danken aan de bijzondere relatie tussen Finnen en Zweden. Gebouwen die het plein compleet maken zijn het presidentieel paleis en het hooggerechtshof. De markt is bijna elke dag open. Op zondag is het alleen een zomermarkt. De markt loopt officieel van 6.30 tot 13.00 uur, maar in de warmere maanden sluiten de laatste kraampjes pas om 18.00 uur. In de zomer zijn er veel vers fruit en verse vis te koop. De markt van Helsinki is een plek waar je ook goed kunt eten. Vooral heerlijke vis, maar ook lokale gerechten zoals rendieren.

"Helsinki is een stad die me aangenaam verraste. Het is een moderne stad met veel mooie gebouwen en vooral in de lente- en zomermaanden een gezellige stad. Zo wordt er elke eerste vrijdag van de maand een automarkt georganiseerd op de markt, waar veel oude mensen zijn. Er is dagelijks een markt met veel eetstalletjes. Juni is het Samba-carnaval en de stad wordt gedomineerd door dans en muziek met een zeer grote parade. De Uspensky-kathedraal (Russisch-orthodoxe kerk) heeft een reuzenrad in de haven met een geweldig mooi uitzicht op de Finse Golf en de stad!"

Kittilä

Kittilä ligt in het noordwesten van Finland, in Lapland. De stad heeft een internationale luchthaven en is de uitvalsbasis voor verschillende bestemmingen in West-Lapland, waaronder het populaire Levi (Sirkka). Maar vanuit Kittilä kun je ook Ylläsjärvi bereiken met het skigebied Ylläs en Äkäslompolo. Het leven in Kittilä is volledig gericht op toerisme en de nabijgelegen wintersportvelden krijgen alle aandacht.

Meer-van-Levi
Meer van Levi
Winter-in-Levi
Winter in Levi
sneeuw-ijs-restaurant
IJs restaurant

Alles wat je moet weten over Kattilä

Kittilä ligt 150 kilometer ten noorden van de poolcirkel in West-Finland. Afgezien van  de plaatselijke Kittilä-kerk, die dateert uit 1831, en het regionale geschiedenismuseum, valt er  in deze stad niet veel tot de verbeelding te spreken. In de omgeving van Kittilä gaat de aandacht vooral uit naar  Sirkka (skigebied Levi), Ylläsjärvi (skigebied Yllä) en Äkäslompolo. Kittilä is vooral bekend om de luchthaven met dezelfde naam, gelegen ten noorden van de stad langs de Levi-route. 

Rond Kittilä kun je alles doen wat je van Lapland mag verwachten. Natuurlijk kunt u bij de wintersportcentra kiezen tussen sneeuwscootertochten, huskysafari’s en rendiertochten. Maar de regio Kittilä staat bekend om zijn skipistes. Het skigebied  Levi is het populairste van het land en het skigebied  Ylläs is het grootste van Lapland. Maar ook voor  minder bekende winteractiviteiten ben je hier aan het juiste adres. Er zijn veel langlaufloipes in de omgeving  waar je prachtige loipes kunt maken. Of bezoek het besneeuwde dorpje Lainio.

U kunt ook een bezoek brengen aan de vele galerijen, tentoonstellingen en kunstmusea  om zelf de kunst en ambachten te zien die gedijen in dit rijke en zacht glooiende landschap. In het hart van Aarhus vindt u de beste kunstbestemming in Aarhus  – ARoS Aarhus Art Museum. Het museum biedt een unieke ervaring als je  de stad vanuit zijn eigen regenboogpanorama bekijkt.

Turku, de oudste stad

Turku bevindt zich in het zuidwesten van het land aan de monding van Aurajoki. Het is de oudste stad van Finland. Na de Zweedse bezetting werd Turku de hoofdstad van de toenmalige Zweedse provincie. Turku is nog steeds een van de grootste steden van Finland en heeft een diverse economie. De belangrijkste werkgever is de dienstensector, maar de stad is ook een belangrijke haven in het zuidwesten van Finland en een centrum van landbouw en industrie. De belangrijkste producten die in Turku worden geproduceerd, zijn machines en voedsel. Er wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van de hightech-industrie, er zijn veel biotechnologie- en informatietechnologiebedrijven in Turku Science Park. Daarnaast is toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Turku heeft een Finstalige universiteit (opgericht in 1920) en de enige Zweedstalige universiteit van het land (opgericht in 1918). Daarnaast heeft de stad verschillende universiteiten (waaronder de grootste van Finland) en Turku University of Economics. Samen met Tallinn is Turku in 2011 de Culturele Hoofdstad van Europa.

turku

Handige links

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.